ATIŞTIRMALIKLAR / DİYET YEMEKLER / Genel / SALATA / Salatalar / Soslar

Guacamole Tarifi

Meksika mutfağından KPSS soruları arasına uzanan yolcuğunun da kanıtladığı gibi avokado hayatımızda kalıcı bir yer edinmeyi başarmış. Ne de olsa bu tatsız tuzsuz meyveyi (sebze?) yiyebilmek için her şeyi denedik. Salatalarımıza doğradık, tabağımızın kenarına yerleştirdik, humusunu, tatlısını yaptık, mutfağımızda bir yer açmaya çalıştık. Tüm bunların arasında benim en sevdiğimse avokadonun guacamole hali oldu.

(tatlı için buraya, truffles için buraya)

Kökeni Aztek diline dayanan bir kelime olan “mole” sos anlamına geliyor ve Meksika mutfağının en önemli lezzetlerinden birisi. Farklı türlerde kuru biberler, domates, şeker, kuru meyveler ya da çikolata, soğan, sarımsak, baharatlar, tohumlar ve badem, fındık gibi kuruyemişlerin bir araya gelmesiyle temelde yedi çeşit mole yapılıyor ve ana yemeklerin yanında tüketiliyor. Genelde en az iki çeşit biber kullanılıyor. Mesela Laura Esquivel’in Acı Çikolata’ da tarifini verdiği Bademli ve Susamlı Hindi Mole; mulato, pasilla ve ancho gibi üç biber türü kullanılarak yapılıyor ve oldukça da zahmetli.

Tariflerden anladığım kadarıyla tüm mole’ler içinde en kolayı guacamole, bir kase ve çatalla birkaç dakikada hazır oluyor, çok taze bir tadı ve kokusu var. Yemeklerin yanında ya da kızarmış ekmeğin üstünde (wasa kullandım) atıştırabiliyorsunuz. Üstelik faydalarını göz önüne alırsak nötr tadı olan avokadoyu şahane bir şeye dönüştürmek için birkaç dakika harcamak zaman kaybı da sayılmaz.

Avokadonun en lezzetli hali guacamole ya da kısaca avokado salatası

Guacamole yaparken, bizde bu biber çeşitliliği, en azından marketlerde pek bulunmadığından orijinalinde kullanılan Jalapeno yerine bildiğimiz köy biberi kullandım. Mole’nizin acı olmasını isterseniz farklı biberler ve hatta chili biberi de ekleyebilirsiniz. Tarifi denediğim sırada taze kişniş olmadığı ve normalde de mevsimi çok kısa sürdüğü için pek rastlamadığımdan ben maydanoz kullandım ve çok yakıştığını düşünüyorum. Limon ve tuzu ise kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Domates bir süre sonra sulandığı için ekleyip eklememekte kararsız kaldım ve sos hemen yeneceği için ekledim ama şart da olmadığını düşünüyorum ki orijinal tarifte de isteğe bağlı olduğu yazıyor. Kısacası basit bir temel üzerine kendi guacamolenizi ya da kısaca avokado salatanızı yaratmak çok kolay ve zevkli. Afiyet olsun.

Malzemeler;

  • -2 ya da 3 olgun avokado
  • -1 adet küçük doğranmış köy biberi
  • -1/2 adet tavla zarı büyüklüğünde doğranmış kırmızı soğan
  • -1 yemek kaşığı limon suyu
  • -1/3 kase ince doğranmış taze maydanoz (ya da taze kişniş)
  • -1/2 çay kaşığı tuz
  • -1/4 çay kaşığı kimyon
  • -(İstenirse küp şeklinde doğranmış yarım domates)

Yapımı;

  • -Avakadoyu çatal yardımıyla biraz parçalı kalacak şekilde kabaca ezin.
  • -Biberi, soğanı, maydanozu, limon suyunu, tuz ve kimyonu ekleyip karıştırın. Domates ekleyecekseniz en son ekleyip hafifçe karıştırın.
  • -Hemen servis yapın. Bekletmeniz gerekiyorsa üzerine değecek şekilde streç filmle kapatıp hava almayan bir kapta buzdolabında bekletin.

Orijinal tarif; www.gimmesomeoven.com

Yorum bırakın