ATIŞTIRMALIKLAR / Genel / Hafif Yemekler / Salatalar

Acı Kırmızı Biberli Dukkah;

Acı biberli dukkah

Dukkah, Ortadoğu ve Fas mutfağında farklı tariflerle yapılan bir tür iştah açıcı atıştırmalık. Bizim mezelerimize ya da ezme dediğimiz kahvaltılıklarımıza benziyor. Kuruyemişler, baharatlarla buluşuyor biraz da acı biberle şahane, bağımlılık yapan bir lezzete dönüşüyor. Başka tariflerde genelde ezme olarak değil de yemeklere eklenen bir karışım olarak görmüştüm. Bu tarif ise meze şeklinde yapılıyor. Kızarmış ekmek, havuç ya da kereviz sapı gibi sebzelerle tüketilebilir. Ama bu konuda tek sınır sizin hayal gücünüz diyebilirim. Buzdolabında 3-4 hafta saklanabiliyormuş ama benimki birkaç saatte bittiği için size tavsiyem 2 ölçü yapmanız.

Acılı dukkah tarifi

Küçük birkaç not eklemem gerek; evde acı pul biber olmadığından 1 çay kaşığı pul biber ve 1 adet de kurutulmuş acı biberi küçük parçalara keserek kullandım. Ayrıca sürekli zıplayan fındıkları havanda dövmek biraz zor olduğu için kesme tahtasında küçük parçalara keserek ya da bir bez arasında ezerek karışıma eklemenizi öneririm.

Malzemeler

• 2 çay kaşığı kimyon tohumu
• 2 çay kaşığı kişniş tohumu
• 2 yemek kaşığı fındık
• 2 yemek kaşığı ayçekirdeği içi
• 1 yemek kaşığı susam
• 1 çay kaşığı tuz
• 2 çay kaşığı kuru acı biber
• 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 diş ezilmiş sarımsak
• 1 limon suyu
• 2 çay kaşığı bal
• 4-5 adet karabiber tohumu

tuz

Yapımı

• Küçük bir tavada kimyon, kişniş ve karabiber tohumlarını kokusu çıkana kadar kavurun. Havanda ezerek toz haline getirin.
• Yine aynı tavayı kullanarak susam ve ayçekirdeklerini kavurun ve havana alarak tüm malzemeyi pütürlü bir karışım olacak şekilde döverek karıştırın.
• Aynı tavada bu kez fındığı hafifçe kavurun. Bir kesme tahtasında küçük parçalar şeklinde keserek ya da iki yağlı kağıt arasında kabaca kırdıktan sonra baharatların içine ekleyip karıştırın
• Kurutulmuş acı biberi tavaya alıp rengi bir parça siyahlaşana kadar kavurup üzerine zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı ekleyip 1 dakika kadar karıştırıp ocaktan alın.
• Havandaki malzemeyi bir kaseye koyun üzerine zeytinyağlı sarımsalı biberi, limon suyunu ve balı ekleyip iyice karıştırın.
• Tuz ve karabiber ekleyip servis yapın.
• Yanında havuç, kereviz sapı gibi sebzelerle servis yapabilirsiniz.
• Afiyet olsun.

Vegetarian Tagines and Couscous; Ghillie Başan

Yorum bırakın