Merhaba, önceki tarifte yazdığım harissa sosunu hazırladıysanız şimdi de kahvaltılarda içinizi ısıtacak, aperatif olarak da masanızda yer bulacak çok lezzetli bir zeytin sosu tarifi geliyor. Akdeniz ülkesi olmamıza rağmen zeytinin kıymetini yeterince bilmiyoruz sanki. Benzer iklimdeki ülkelerde, yemek tariflerinde bile kullanılan zeytin bizde genellikle kahvaltıyla sınırlanmış. Oysa ki o zengin aromayla neler neler yapılabilir. Ama şimdilik lafı uzatmadan yine Fas mutfağından, kokusuyla bile iştah açan leziz bir tarifle başlayayım.
Malzemeler;
• 1 çay kaşığı kimyon tohumu
• 1 çay kaşığı kişniş tohumu
• 1-2 çay kaşığı kakule tohumu
• 3-4 adet karabiber tohumu
• 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
• yarım limon suyu
• 1-2 çay kaşığı harissa (acı eşiğinize göre ayarlayın)
• 350 gr ya da 2 su bardağı kadar süzülmüş iri yeşil zeytin
Yapımı;
• Kimyon, kişniş, kakule ve karabiber tohumlarını kokuları çıkana kadar küçük bir tavada, hafif ateşte kavurun.
• Kavrulan tohumları havan kullanarak toz haline gelene kadar ezin.
• Zeytinyağı, limon, harissa ve toz haline getirdiğiniz baharatları bir kasede karıştırın.
• Servis tabağına aldığınız zeytinlerin üzerine dökerek iyice karıştırın.
• Servis etmeden önce yarım saat kadar dinlendirin.
• Harissa soslu zeytinleri kapalı bir kapta bir aya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun
Vegetarian Tagines and Couscous; Ghillie Başan