ATIŞTIRMALIKLAR / EKMEKLER / Genel / Hafif Yemekler

Croque-Madame

Niyeti de diyeti de bozduysak pazar gününün hatırına şahane bir tost tarifim var. Tost deyip geçemiyorum özellikle de bu yaz büyük umutlarla uğradığımız Susurluk tostçusundaki hüsrandan sonra.  Bu tarif de en az Susurluk tostu kadar ünlü Croque-Madame !
Tabiki tarif yine biraz değişti ama ana fikir aynı, siz de evdeki malzemeye ve keyfinize göre farklı kombinasyonlar deneyebilirsiniz. Mesela ben gruyére peyniri yerine keçi tulum peyniri kullandım, siz de eriyebilen sevdiğiniz peynirle yapabilirsiniz. Ilk yaptiğımda hindi füme kullanmıştım bu kez sucuk denedim. Miktarları da dilediğiniz kadar azaltıp arttırabilirsiniz. Afiyet olsun. (4 kisilik)

Beşamel sos için;
4 yemek kaşığı tereyağını tavada eritirken  yarım çay bardagı un ekleyip karıştırın. Çok fazla kavurmayın sadece yağ eriyene kadar çevirin. 250 ml sütü ekleyip krema kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Hemen koyulaşıyor, çok fazla koyulaşmamasına dikkat edin. İçine 2 çay kaşığı hardal ve 2 tutam muskat rendesi ekleyip karıştirın, bir kenarda beklesin.

8 tost ekmeğini ekmek kızartma makinasında ya da tost tavasında kızartın. Ekmekleri ezmemeye dikkat edin.
4 tanesini kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alın. Her dilimin üzerine beşamel sostan sürün. Üzerine salam, sucuk, jambon ne kullanmak istiyorsanız istediğiniz miktarda yerleştirin. Peynir ekleyin. Rende olarak ya da ince dilimler halinde kullanabilirsiniz. Kalan 4 ekmek dilimini peynirin üzerine kapatin ve üzerine beşamel sos sürüp yine bolca peynir serpin. Fırında peynirler eriyene kadar ısıtın, ızgara kısmı varsa peynirleri ekstra kızartmak için birkaç saniye daha bekletin.

Bu sırada tereyagı erittiginiz tavada yumurtaları hazırlayın. Fırından çıkarttıgınız tostların üzerine koyarak servis yapın.

Yorum bırakın